Narancsbor technológia

Narancsbor technológia

A narancsborok kategóriája napjaink egyik sokat emlegetett régiúj készítési technológiája. Lényege nem más, mint, hogy fehér szőlőből vörösboros eljárással készítenek bort. Fehérborok esetében a must erjedése általában a héjtól elválasztva történik. Vörösborok és így a narancsborok esetében azonban préselést követően a lé nem kerül lefejtésre a héjról, így fermentáció közben színanyagok, zamatanyagok valamint cserzőanyagok is kerülnek a borba. Bár a hazai és világ borászai, borfogyasztói az utóbbi nagyjából 5 évben kezdtek felfigyelni a technológiára valójában egy évezredes múltra visszatekintő módszerről van szó, mely Grúziában (ahonnan a földbe ásott amforák is származnak) valamint Örményországban őshonos. Természetesen amikor valaki a narancsbor kifejezést említi nem garantált, hogy erre a borászati technológiára gondol hiszen ezen a néven készülhet valódi, narancsból készült erjesztett alkoholos ital is, valamint utalhat a Vino Naranja-ra azaz a narancshéjon erjesztett fehérborra, mely Spanyolország bizonyos részein (Huelvában és Malagában) jellemző. A radovin.hu oldalán a narancsbor minden esetben a vörösboros eljárással készült fehérborkat jelöli.