Szűretlen borok

Szűretlen borok

A borok “tisztításának” legrégebbi módszere a szűrés, mely az erjedés közben és az az után kialakuló szediment anyagok eltávolítására hivatott. Bár a bor stabilitásának kedvez  mégsem egy kizárólag pozitív és mindenképp elkerülhetetlen folyamatról van szó. Szűrés közben nem csak a nem kívánatos üledékanyagok, de zamatanyagok, sőt színagyagok is távozhatnak a borokból, ezért egyre több borász határoz úgy, hogy főleg a vörösborai esetében eltekint ettől a nyúzó eljárástól. Megfelelő technológiai és pincehigiéniai háttér mellett a borok stabilitásán nem esik csorba, ellenben a végeredmény gazdagabb és izgalmasabb lehet. Szűretlen borok esetében előfordulhat, hogy palackozás után kiválások (pl. borkő) jelenik meg a borban. Ettől nem szabad megijednünk, teljesen normális folyamat, mely a bor minőségére és élvezeti értékére nincs hatással.