Leírás
Dorli Muhr a Felső-Ausztriában, azon belül a Carnuntum borvidéken található szőlőültetvényeit organikusan műveli, a 2018-as évtől kezdődően pedig a pincészet bio minősítéssel is rendelkezik. A borvidék adottságaiból származó jellegzetes frissességet, finomságot szeretnék a boraikban megőrizni illetve megmutatni, ezért különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ne kerüljenek túlérett bogyók a pincébe, a szüretet akkor kezdik, amikor a szőlőben lévő tanninok megfelelően érettek. A hangsúly egyértelműen a kékfrankoson van – az ültetvények 90%-án ezt termesztik, de foglalkoznak még merlot-val, syrah-val, kisebb mennyiségben cabernet franc-nal és zweigelttel is. A pincészet szerint a kékfrankos Európa legizgalmasabb kékszőlőfajtája, mely képes megmutatni a termőhelyi sajátosságokat, különbségeket a dűlők és a parcellák között, és az ebből készített borban a tőkék kora is kifejeződésre juthat.
Az erjesztés főként nyitott kádakban történik, a hőmérséklet soha nem emelkedik 28°C fölé. A vadélesztőkkel történő spontán erjedés viszonylag lassan megy végbe, így a tanninok, a szín-, illat- és ízanyagok is hosszabb idő alatt, kisebb mértékben oldódnak ki. A szőlők legalább negyedénél egészfürtös préselést alkalmaznak. A borokat körülbelül 20 hónapig érlelik fahordóban, de az új illetve barrique hordók használatát kerülik, inkább régi tölgyfahordót, akácfahordót használnak. A borok többsége szűretlenül kerül palackozásra.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.