Leírás
Dorli Muhr a Felső-Ausztriában, azon belül a Carnuntum borvidéken található szőlőültetvényeit organikusan műveli, a 2018-as évtől kezdődően pedig már bio minősítéssel is rendelkezik. A borvidék adottságaiból származó jellegzetes frissességet, finomságot szeretnék boraikkal megmutatni, ezért különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ne kerüljenek túlérett bogyók a pincébe, a szüretet akkor kezdik, amikor a szőlőben lévő tanninok megfelelően érettek. A hangsúlyt egyértelműen a kékfrankosra helyezik – a fajtát az ültetvényeik 90%-án termesztik –, de foglalkoznak még merlot-val, syrah-val, kisebb mennyiségben cabernet franc-nal és zweigelttel is. A pincészet szerint a kékfrankos Európa legizgalmasabb kékszőlőfajtája, mely rendkívüli mértékben képes kifejezni termőhely adottságait, a dűlők és a parcellák közötti legfinomabb különbségeket, de a fajtából készített borban a tőkék kora is kifejeződésre jut.
Az erjesztés főként nyitott kádakban történik, a hőmérséklet soha nem emelkedik 28°C fölé. A vadélesztőkkel történő spontán erjedés viszonylag lassan megy végbe, így a tanninok, a szín-, illat- és ízanyagok is hosszabb idő alatt, kisebb mértékben oldódnak ki. A szőlők legalább negyedénél egészfürtös préselést alkalmaznak. A borokat körülbelül 20 hónapig érlelik fahordóban. Az új és a barrique hordók használatát kerülik, inkább régi tölgy- és akácfa hordókat használnak. A borok többségét szűretlenül palackozzák.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.