Leírás
Máté Ferenc, nemzetközi bestseller író és felesége, Candace festőművész 1990-ben New Yorkból a toszkán vidékre költözött. A világhírű Montalcino borvidéken vásároltak egy ősi, elhagyatott farmot, kanyonnal, vízesésekkel és egy 10. századi kolostorral, toronnyal és udvarral.
A Máté család borbirtoka Montalcino két privát dombján, a tengeri szellő által átjárt oldalon fekszik. A 2000 évvel ezelőtti római szőlőskertet, összesen 7 hektárnyi, változatos terroir mediterrán erdők, gyógynövények és vadgyümölcsök veszik körül. A szőlőültetvényeket Fabrizio Moltard, Angelo Gaja agronómusa tervezte, a klónokat pedig a francia Pierre Guillaume választotta ki.
A szőlőben és a pincében végzett összes munkát aprólékosan kézzel végzik. Csak tökéletesen érett, gondosan válogatott szüretelt szőlő kerül feldolgozásra őshonos élesztőgombák segítségével, hőmérséklet-szabályozott tartályokban. A mustot pedig átpumpálják és kézzel lefejtik. A bor érlelése minimum 3 évig 500 és 4000 literes francia tölgyfa hordóban történik, majd palackban még legalább 6 hónapig érlelődik.
Precízen válogatott szőlőfajtákkal dolgoznak: Sangiovese (fosszilis tufán), Merlot (homokos agyagban), Cabernet Sauvignon (márgában), és Syrah (ásványi anyagokban gazdag déli teraszok, mint a Cote Rotie Franciaországban) nagy sűrűséggel, 6200 tőkével ültetve hektáronként (3000 hektáronként). A terméshozamot rendkívül alacsonyan tartják három éves zöldmetszéssel, hogy koncentrálják az ízeket és a zamatokat.
A sikerük azonnali volt: Dr. Michael Apstein a Boston Globe-tól pedig 92 pontra értékelte a Syrah-t, “figyelemre méltó: zamatos… gyönyörűen rétegzett és csábító”. Boraik továbbra is “Kiváló” pontszámokat és elismerést kapnak kiválóságukért. Brunellóik a Wine Spectator és a JamesSuckling.com által is klasszikus pontszámot (95 pont) kaptak.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.