Leírás
Törley József 1882-ben elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon lelt rá a jó minőségű pezsgő gyártásának ideális előfeltételeit biztosító mészkőbevájt pincékre. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is. A millenniumi kiállításon a Törley már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselte, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségének számított. A század elejére a cég egyet jelentett a magyar pezsgővel, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. 1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A Törley pezsgőket ekkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték, sőt – ami a legnagyobb elismerést jelentette – ebben az időben már Párizsban is ittak Törleyt.
Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált. Mára a Törley évi 10-12 millió palack termeléssel, közel 35%-os értékbeni piaci részaránnyal őrzi a magyar pezsgőpiac vezető helyét. A pezsgő, immár több mint százhuszonöt éve a hagyomány és minőség jegyében készül, és ma is népszerű idehaza és világszerte egyaránt.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.